Blogginlägg

Så tar medarbetare större ansvar

Posted August 7, 2018 Perbrolin

I den moderna organisationen i en allt snabbare föränderlig värld blir det viktigare att medarbetare tar ett större egen ansvar för sin egen utveckling. Det ställer högre krav på ledarskap och flexibla HR-avdelningar. Marie Ågren är HR-chef på Skandia och första gäst i podden ”HR-chefen”. Hon ser förändring som en utmaning:

- Idag är HR:s största utmaning att det går så fruktansvärt fort, säger Marie Ågren.

Så hur får man då medarbetare att ta ett större ansvar?

- Försök att säkerställa en öppen uppriktig dialog. Vill du att människor ska ta ansvar, låt dem ta ansvar, säger Marie Ågren.

- Den uppriktiga dialogen är en katalysator för att ta eget ansvar, säger Marie Ågren. Alla människor mår bra av eget ansvar. Om jag är rädd om min lön och osäker på min anställningsbarhet, då kan det bli så att man stannar på en dålig plats. Det är inte min anställningstid som ger trygghet. Det är om jag är anställningsbar. Man måste titta sig i spegeln och ställa sig den frågan. 

En flexiblare organisation kan också underlätta medarbetarnas utveckling. Att göra något nytt behöver inte innebära att medarbetaren byter jobb.

- Bredda roller. Låt människor prova vingarna och växa successivt genom ta sig an nya arbetsuppgifter eller ansvar. roller genom att testa, säger Marie Ågren. 

Förutom den öppna dialogen och det flexibla sättet att växa krävs även mod hos trygga ledare, enligt Marie Ågren.

- Se till att ha trygga ledare som vågar ha den öppna dialogen. Våga ifrågasätta om någon kommer att fortsätta växa. Det kan vara jobbigt men har du riktigt bra personer som väljer att vara kvar, då har du en avdelning som är helt outstanding.

Lyssna på hela samtalet i podden ”HR-chefen”, där Marie Ågren intervjuas. Här hittar du podden:

Apple podcasts https://itunes.apple.com/us/podcast/hr-chefen/id1364425255?mt=2

Acast: https://www.acast.com/hr-chefen

Spotify: https://open.spotify.com/show/4ca1VXtOD57PFflF2xOKXg?si=0KVOIEqLTsm4T2455o-hzg

KONTAKT

Nätverk för HR-direktörer, HR-chefer och HR Business Partners.

Skapar värde genon nätverkande.

Per Brolin

Per Brolin

Tel: 0704 - 78 45 24
per.brolin@hr-natverk.se

Svenska HR-nätverket AB
Org. Nr. 556743-1977
c/o Brolin
Framnäsbacken 1
171 66 Solna